FAQ - Veel gestelde vragen

Drinkwatersystemen - waterfilters

1Wat is het verschil tussen een waterfilter en een drinkwatersysteem?
Een waterfilter filtert de onzuiverheden uit je leidingwater. Zo geniet je van zuiver, kristalhelder water, vrij van chloor- en metaalsmaken. Opgelet, een waterfilter haalt geen kalk uit het water! Een drinkwatersysteem gaat nog een stapje verder dan een waterfilter. Hiermee drink je altijd heerlijk drinkwater, volledig aangepast aan jouw behoefte. Je tapt als het ware volledig gepersonaliseerd drinkwater. Je bepaalt de ideale temperatuur: gekoeld, op kamertemperatuur of aangenaam warm. Of kiest uit plat of bruisend drinkwater. Ook kun je de portiehoeveelheden voorprogrammeren. En wist je dat je sommige drinkwatersystemen ook kunt aansluiten op een bestaande tapinstallatie? Kortom, je hebt heel wat mogelijkheden met een drinkwatersysteem.
2Een waterfilter kiezen of een drinkwatersysteem?
Of je een waterfilter of drinkwatersysteem kiest is afhankelijk van je behoeftes. Een waterfilter filtert de onzuiverheden, terwijl je met een drinkwatersysteem de temperatuur van je drinkwater volledig kunt personaliseren: op kamertemperatuur, koud of warm. Bij sommige drinkwatersystemen is het ook mogelijk om koolzuurgas toe te voegen om zo een glaasje bruiswater te tappen.
3Hoeveel bespaar je met een drinkwatersysteem?
Met een drinkwatersysteem bespaar je op heel wat kosten. Flessenwater is immers 150 maal duurder dan kraanwater. Water afkomstig van je drinkwatersysteem is een milieubewust alternatief waardoor je minder C02 -uitstoot en er minder afval is bij productie en transport. Ontdek hoeveel je kunt besparen met een drinkwatersysteem.
4Wat is omgekeerde osmose?
Systemen met omgekeerde osmose, waaronder het drinkwatersysteem K5 Direct Flow, maken gebruik van een filtersysteem maar hebben ook nog andere, extra behandelingsprocessen. Ze doen dus meer dan filteren. Bij een systeem met omgekeerde osmose wordt er een drukverschil veroorzaakt door een halfdoorlatend membraan. Hierdoor functioneert deze als filter. Het water wordt met een sterke kracht door de microscopische gaatjes geduwd. Hoeveel onzuiverheden er uiteindelijk uit het water verwijderd worden is afhankelijk van de grootte van de stoffen, de lading en polariteit hiervan, het membraan en het oplosmiddel. Bij omgekeerde osmose zijn er geen zouten of chemicaliën nodig.

Omgekeerde osmose verschilt van filtering:
1. de kleinste opgeloste onzuiverheden worden verwijderd, alleen H₂O blijft over
2. het is een continu proces: het membraan wordt voortdurend schoongemaakt
3. de druk op het membraan is groter
4. de osmotische druk is verwaarloosbaar klein bij leidingwater
5Waarom gebruiken mensen waterfilters?
Mensen gebruiken waterfilters om de kwaliteit en de smaak van hun water te verbeteren. Gefilterd drinkwater is namelijk beter, lekkerder en gezonder voor menselijke consumptie. Je kunt flessenwater gemakkelijk vervangen door gefilterd leidingwater.
6Wat doen waterfilters?
Waterfilters halen onzuiverheden uit leidingwater en maken je drinkwater vrij van chloor- en metaalsmaken. Verontreinigde stoffen die deze smaken veroorzaken worden in een filter opgevangen en uit het systeem gespoeld.
7Hoe werken waterfilters?
Een waterfilter kan aangesloten worden, daar waar het water de woning binnenkomt of waar het gebruikt zal worden zoals in de keuken. Hoe de waterfilters werken is afhankelijk van de technologie van het toestel.
8Hoe weet je welke waterfilter het beste is?
Waterfilters bestaan in verschillende soorten en maten. Welke filter het beste is voor je woning wordt bepaald door de kwaliteit van het leidingwater en je behoeftes. Waterfilters verschillen afhankelijk van de stoffen die uit het water gefilterd worden, waar de filtering plaatsvindt, hoe het gefilterd wordt en hoe de filtering wordt afgewerkt. Je kiest de filter die is afgestemd op jouw behoeften.
9Waar komt flessenwater vandaan?
De mooi voorgestelde bronnen op waterflessen zijn meestal niet realistisch. Het is moeilijk te achterhalen waar het flessenwater vandaan komt. De fabrikanten zijn niet verplicht om deze gegevens bekend te maken.

Bronwater is meestal afkomstig van een ondergrondse waterlaag en wordt dan vervoerd en verder behandeld.

Mineraalwater wordt direct gebotteld als het uit de grond wordt gehaald en bevat een bepaald gehalte aan mineralen. Het water mag verder niet behandeld worden.

Gezuiverd water is minimaal behandeld leidingwater.
10Is flessenwater veiliger dan leidingwater?
Het voordeel van flessenwater is dat het consistent is van smaak en veiliger lijkt te zijn dan behandeld en onbehandeld leidingwater. Toch is dit vaak niet het geval. 25 procent van flessenwater is eigenlijk opnieuw verpakt kraanwater. Na een test, bij meer dan 1000 flessen water, bevatte 22 procent van het geteste drinkwater chemicaliën, bacteriën en arseen.
11Hoeveel kost flessenwater?
Flessenwater is 150 keer duurder dan water gedronken van een drinkwatersysteem. Dit komt neer op een besparing van zo’n 350 euro per jaar, per gezin.
12Wat is het alternatief voor flessenwater?
Een goed, ecologisch alternatief voor flessenwater is gefilterd leidingwater. Zo beschik je altijd over zeer kwaliteitsvol gezuiverd drinkwater. Dit is handig want je hoeft je flessen niet meer te vervoeren en stockeren.
13Is calcium in drinkwater noodzakelijk?
Voldoende calcium opnemen is belangrijk voor de gezondheid. Ons hele leven lang hebben wij calcium nodig, vooral om ontkalking te compenseren dat veroorzaakt wordt door het verouderingsproces. Opgeloste calciumzouten in drinkwater worden slechts in zéér beperkte mate opgenomen door het menselijk organisme. Kalkrijk water voorziet maar voor een klein deel in de calciumbehoefte. Calcium dat door het menselijk lichaam wordt opgenomen, vindt men vooral terug in melk en haar afgeleide producten (boter, kaas, …) en in tal van voedingsmiddelen zoals gedroogde groenten en fruit, chocolade, vette vissoorten en zeevruchten, orgaanvlees en volkorenbrood. Calciumtekort door drinkwater wordt meestal vastgesteld in streken met natuurlijk zacht water.
14Hoe werkt een drinkwatersysteem optimaal?
Een drinkwatersysteem werkt optimaal dankzij een voorfilter, een drinkfilter en een drinkwatertoestel.

Voorfilter

Een voorfilter verwijdert grovere onzuiverheden zoals zand- en metaalresten uit het leidingwater. Zo gaat je drinkwatersysteem langer mee want de drinkfilter wordt niet onnodig belast.

Drinkfilter

Een drinkfilter verwijdert microscopisch kleine onzuiverheden uit het drinkwater via een koolstoffilter. De onzuiverheden verdwijnen uit het water zonder (chemische) stoffen toe te voegen. De drinkfilter wordt onder het aanrecht geplaatst op de toevoer van koud water. Zo heb je altijd plat drinkwater via je eigen keukenkraan ter beschikking.

Drinkwatertoestel

Met een drinkwatertoestel (drinkwatersysteem) kun je verschillende soorten drinkwater tappen: plat of bruisend water, op kamertemperatuur of gekoeld. Bovendien is het eenvoudig geplaatst!

Een drinkwatersysteem is samen met een waterontharder, de perfecte combinatie.

Een waterontharder onthard eerst het water. Een voorfilter verwijdert de grove onzuiverheden. Het zachte en gezuiverde drinkwater wordt nog beter gefilterd door een drinkfilter en/of drinkwatertoestel. Je kunt nu lekker, zuiver water tappen!
15Wat is het verschil tussen een drinkwatersysteem en een filterfles of -kan?
Filterkannen zijn populair maar ze filteren het water minder grondig dan een drinkwatersysteem. Een drinkwatersysteem sluit je aan op je waterleiding. Hiermee filter je dus automatisch het water dat uit je kraan stroomt. Sommige drinkwatersystemen zijn zo uitgebreid dat je ook de temperatuur kunt regelen en koolzuurgas kunt toevoegen.
16Wat is het verschil tussen een waterdispenser en een drinkwatersysteem?
Waterdispensers bestaan uit verwisselbare flessen met bronwater. Deze geproduceerde plastic flessen moeten echter geleverd worden. Een drinkwatersysteem daarentegen sluit je aan op je waterleidingkraan. Het filtert het leidingwater en je kunt eventueel ook je water aanpassen naar smaak: kamertemperatuur of gekoeld, plat of bruisend. Een drinkwatersysteem is milieuvriendelijker.