FAQ - Veel gestelde vragen

Waterontharders

1Wat is het verschil tussen een waterontharder en een drinkwatersysteem?
Een waterontharder verwijdert kalk uit je leidingwater. Een drinkwatersysteem zorgt voor vers gefilterd drinkwater, vrij van chloor- en metaalsmaken.
2Wat is hard water?
Hard water is water dat opgeloste kalk bevat. Kalk bestaat uit calcium, magnesium en ijzer. In sommige streken is het water van nature hard. Dit kan heel wat nadelen opleveren. Met een waterontharder kun je je leidingwater verzachten.
3Wat zijn de nadelen van hard water en welke voordelen biedt zacht water?
Hard water veroorzaakt heel wat nadelen voor jezelf, je huisgenoten en je woning. Zo verkort het de levensduur van je wasmachine, verwarmingselementen, leidingen en huishoudelijke toestellen. De kosten om dit te herstellen of te vervangen kunnen serieus oplopen. Ook schiet je energiefactuur de hoogte in omdat je verwarming minder efficiënt werkt. Bovendien betaal je meer aan schoonmaakmiddelen, detergenten en toiletartikelen want je moet meer product gebruiken om iets schoon te krijgen. Je haar en huid voelt droog aan en ziet er dof uit. Dankzij zacht water ben je van al deze nadelen verlost en geniet je van meer comfort. Verwelkom meer vrije tijd, kostenbesparing en energiezuinigheid!
4Hoe kies ik de juiste waterontharder?
Eerst en vooral is het belangrijk dat je weet of je hard water hebt. Ontdek of je in een regio met hard water woont en bereken de hardheid van je leidingwater met de gratis hardheidstest. Woon je in een gebied met veel kalk in het water? Een waterontharder lost je problemen op.

Bij het kiezen van een waterontharder hou je rekening met een aantal factoren.

Je kunt kiezen tussen een waterontharders met één of twee harsflessen. Deze laatste zorgt 24 uur op 24 uur voor zacht water.

Hou ook rekening met de doorstroomcapaciteit. Dit is de hoeveelheid water dat de ontharder kan voorzien wanneer de vraag hoog is zonder druk te verliezen. Welk toestel je kiest is afhankelijk van het aantal verbruikers en het verbruik per persoon.

Het type zout dat je nodig hebt is afhankelijk van de ontharder. De benodigde hoeveelheid, hangt af van de capaciteit en de regeneratie van de waterontharders. Een toestel met hoog rendementsharsen is bijvoorbeeld zuiniger in zout- en waterverbruik.

Verder kun je kiezen tussen een ontharder met elektronische of hydraulische besturing. Die laatste is het voordeligst omdat die geen elektriciteit gebruikt.
5Hoeveel bespaar je met een waterontharder?
Met een waterontharder betaal je tot 650 euro minder per jaar. Je bespaart 210 euro op zeepproducten of detergenten, 63 euro op warm water, 177 euro op kleding en 200 euro op het onderhouden en vervangen van kranen, leidingen en toestellen.
6Hoe werkt een waterontharder?
Een waterontharder verwijdert kalk uit je leidingwater. Aan de harsen in het systeem hechten zich calcium en magnesiumdeeltjes. Het water dat overblijft is zacht water. Na een tijd zijn de harsen verzadigd en moeten ze gezuiverd worden met een zoutoplossing. Dit heet regeneratie. Bekijk de volledige werking van een waterontharder.
7Waarom moeten waterontharders regenereren?
Om goed te blijven werken moet een waterontharder regelmatig regenereren met een zoutoplossing. Kalk hecht zich aan de harsen die in de waterontharder aanwezig zijn. Deze zijn na een tijdje verzadigd en niet meer effectief. Daarom moeten ze gezuiverd worden met een zoutoplossing. Hierdoor komt de kalk los. Daarna wordt de hele oplossing naar de riolering afgevoerd. En zo begint het hele onthardingsproces opnieuw. Bekijk de volledige werking van een waterontharder.
8Waarin verschilt de regeneratie bij Kinetico Aquacare toestellen?
De waterbehandeling door toestellen van Kinetico Aquacare verloopt efficiënter, effectiever en economischer dan de klassieke waterontharders. De meeste waterontharders hebben een elektrische timer om aan te geven wanneer er geregenereerd moet worden. Een systeem van Kinetico regenereert alleen wanneer dat nodig is. Hiervoor wordt het waterverbruik gemeten. Dus wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent, rust de ontharder ook. De mineralen en harskorrels bevinden zich dan op de bodem. De regeneratie werkt van beneden naar boven waardoor de harskorrels beter gebruikt en gereinigd zijn. Dankzij waterontharders met twee cilinders die harsdeeltjes bevatten, verloopt de regeneratie met zout afwisselend en heb je onbeperkt toegang tot zacht water.
9Wat is het verschil tussen een waterontharder met één of twee harsflessen?
Een waterontharder met twee cilinders met harsdeeltjes zorgt 24 uur op 24 voor zacht water. Wanneer een tank regenereert, beschik je dankzij de werking van de andere tank altijd over zacht water. Een waterontharder met één cilinder moet ook regenereren. Wanneer dit gebeurt wordt je leidingwater gedurende die tijd niet onthard.
10Hoeveel elektriciteit verbruikt een waterontharder?
Er bestaan waterontharders met elektrische of hydraulische besturing. Bij Kinetico Aquacare vind je hydraulisch bestuurde toestellen. Deze verbruiken geen elektriciteit maar de kracht van bewegend water en zijn dus het voordeligst. Dit bespaart je het gedoe met timers en computers. Ook moeten er geen elektrische onderdelen geïnstalleerd, aangepast, herstelt en vervangen worden.
11Waar let ik op zodat mijn waterontharder zich terugverdient?
Heb je hard water dan is een waterontharder zeker een aanrader. Hou rekening met het type toestel: met één of twee cilinders, elektrisch of hydraulisch bestuurd. En denk ook na over de doorstroomcapaciteit, dit bepaal je aan de hand van het aantal verbruikers en het verbruik per persoon. Ook het type zout - afhankelijk van het type toestel - is hierbij belangrijk. In totaal bespaar je tot zo’n 650 euro per jaar dankzij een waterontharder.
12Is onthard water drinkbaar?
Onthard water is absoluut drinkbaar. Drinkwatermaatschappijen ontharden ook zeer hard water voordat ze het verdelen via het waterleidingnet. Ze doen dit ook via ionenwisseling, een methode die erkend is door het Ministerie van Volksgezondheid. Hierbij wordt de samenstelling van water verandert: calcium en magnesium worden omgewisseld voor natrium. Water mag maximum 200 milligram natrium per liter (1) bevatten om geen afbreuk te doen aan de drinkbaarheid ervan. Bij de ontharding van hard water van 30°f (een veelvoorkomende hardheid) naar 6°f, wordt slechts 110mg natrium per liter water toegevoegd. Als je weet dat de normale voeding van een volwassene 6000 mg zout per dag bedraagt en een zoutarm dieet tussen 1000 en 2000 ph zout, dan is 2% door waterontharding niet veel. Zo’n 98% van de natriuminbreng is dus afkomstig van voeding. (1) volgens de huidige Europese Drinkwater richtlijn 98/83/ EG. (3) °f: Franse graad = 10 mg calciumcarbonaat per liter.
13Is onthard water zout?
De zoute smaak die je proeft in keukenzout (natriumchloride) is afkomstig van de verbinding van natrium met chloriden. In onthard water stijgt het natriumgehalte en blijft de hoeveelheid chloriden hetzelfde. Als de natriumsmaak al te proeven is, kun je hooguit zeggen dat het water “natrium houdend” is (1).

(1) “The impact of inorganic chemicals on water quality and health” (Bijlage 1st. Super. Sanita -1993), bladzijden 336340.
14Is het regeneratiezout belastend voor het milieu?
Regeneratiezout is niet belastend voor het milieu. Bij een hardheid die van 30°f teruggebracht wordt tot 6°f, komt per regeneratie minder dan 40 gram zout in de riolering terecht, voor een gemiddeld verbruik van 100 liter water per dag en per persoon. Dit is zeer weinig! Bovendien zijn de regeneratiezouten van waterontharders heel zuivere producten, van voedingskwaliteit (meer dan 99,5% natriumchloride) en worden zij streng gecontroleerd en gecertificeerd door bevoegde instanties. Dankzij ontharding besparen we ook enorm op zepen en detergenten. Dit weegt zwaarder door dan de mogelijke “milieubelasting” van regeneratiezout. Ook gaan je huishoudtoestellen, leidingen, kranen, verwarmingselementen en kledij langer mee. Hierdoor zorg je voor een kleinere afvalberg. Een waterontharder is dus zeker een milieubewust product!
15Moet koud water onthard worden?
Hoewel koud water minder kalkaanslag veroorzaakt dan warm water, is het beter om koud water ook te ontharden. Allereerst omdat er een heel aantal huishoudtoestellen zijn waarbij water verwarmd wordt. In al deze toestellen wordt koud water als basis gebruikt. Vaatwasser-fabrikanten bouwen steevast een waterontharder in hun toestellen in. En zelfs voor koud watertoepassingen gebruik je best onthard water. Kijk maar eens in de waterbak van je hond of kat, waarvan je het water regelmatig ververst. Na enkele maanden treedt ook hier duidelijk kalkaanslag op!
16Ontstaat er bacteriegroei bij waterontharders?
In een waterontharder circuleert het water dagelijks. Omdat het nauwelijks stilstaat, kan er geen bacteriegroei ontstaan. Wordt je ontharder toch een lange tijd niet gebruikt, dan raden we aan om met het hele leidingsysteem door te spoelen. Dit door het water enkele minuten te laten stromen aan alle aftappunten (na de waterontharder). In drinkwater komen weinig schadelijke bacteriën voor en ons immuunsysteem neutraliseert deze. Internationale deskundigen vinden dat de bacteriegroei in bijkomende waterbehandelingstoestellen totaal geen gevaar inhoudt voor de menselijke gezondheid (1)(2)(3). Bovendien is waterontharding een preventieve behandeling. Doordat kalkafzetting in de waterleidingen en boilers wordt voorkomen, wordt ook de groei van een aantal gevaarlijke bacteriën, zoals legionella, afgeremd. Want kalkafzetting is een ideale voedingsbodem voor deze organismen.

(1) Communiqué van Aqua Europa (februari 2000) ondertekend door Dokter J.-M. Delattre (Institut Pasteur, Rijsel), Dokter C. Fricker (Thames Water Laboratories, Reading) en Professor R. W. Schubert (Instituut voor Hygiëne, Frankfurt). (2) Symposium “HPC in Drinking Water” in Genève (april 2002) onder toezicht van National Sanitation Foundation/World Health Organisation. (3) World Health Organisation “Report of an Expert Meeting” on “HPC measurement in drinking water safety management”.
17Is onthard water corrosief?
Natuurlijk zacht water, van sommige granietstreken, is eerder agressief (1). Het vreet soms in (2). Dit zacht water moet je niet verwarren met onthard (“verzacht”) water! Zij verschillen namelijk in hun minerale samenstelling.

Natuurlijk zacht water bevat weinig kalk en opgeloste mineralen. Dit kan waterleidingen aantasten. Onthard water, oorspronkelijk hard water is rijk is aan mineralen. De ontharding verlaagt het calcium- en magnesiumgehalte en gaat zo kalkaanslag tegen, maar wijzigt de hoeveelheid opgeloste mineralen niet. Onthard water kan dus niet invreten. Het biedt de voordelen van zacht water, maar niet zijn eventuele nadelen.

Een kalklaag, beschermt leidingen niet tegen corrosie. Allereerst omdat deze kalklaag niet overal gelijk opgebouwd wordt in het leidingnetwerk. En er zijn heel wat andere vormen van corrosie die juist bevorderd worden door kalkaanslag. De invreting kan dus onder de kalkaanslag aan de gang zijn, zonder dat je het merkt.

(1) Agressiviteit: eigenschap van water om de kalk op te lossen waarmee het in aanraking komt. Dit is een gewone oplossingsreactie die ontstaat volgens de wetten van het chemische evenwicht. (2) Corrosief vermogen: eigenschap van water om metalen op te lossen. Het is een reactie van oxidereductie. De betrokken ionen (natrium, calcium of magnesium) komen bij deze reactie niet te pas.
18Moet een waterontharder onderhouden worden?
Een waterontharder is niet zomaar een toestel dat je, eenmaal geïnstalleerd, mag vergeten. Al gebeurt dit echter wel vaker doordat hij automatisch werkt en hij vaak op een locatie staat die je niet vaak passeert. Een regelmatige opvolging van het systeem is dus noodzakelijk. De voorraad regeneratiezout moet regelmatig aangevuld worden door de consument. Want valt de waterontharder na een bepaalde tijd zonder zout, dan kan hij niet meer efficiënt regenereren en het water ook niet langer ontharden. Het niet onderhouden kan ook voor een gebrekkige werking van het toestel zorgen. Sluit daarom een onderhoudscontract met een Kinetico Aquacare vakman.