Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterontharder plaatsen in een appartement: wat je moet weten

Steeds meer meer mensen overwegen een waterontharder te installeren in hun woning. Maar wat als je in een appartement woont? Kan je dan ook genieten van de voordelen van kalkvrij water? Ontdek in dit artikel de mogelijkheden en overwegingen voor het plaatsen van een waterontharder in een appartement.

Wie beslist over de installatie van een waterontharder?

De beslissing om een waterontharder in een appartement te installeren, hangt af van verschillende factoren. Ben je eigenaar van het appartement? Of ben je huurder?

Je bent eigenaar

Ben je eigenaar van het appartement, dan kan je zelf beslissen om een waterontharder in je eigen appartement te laten installeren voor individueel gebruik.

Gaat jouw voorkeur echter uit naar het plaatsen van een waterontharder voor collectiefgebruik (voor het volledige gebouw), dan dien je te bespreken met de syndicus en andere eigenaars. De waterontharder kan dan bijvoorbeeld in de technische ruimte van het gebouw geplaatst worden, waarna de waterleidingen van alle appartementen hierop aangesloten worden.

Collectieve plaatsing heeft het voordeel dat de kosten worden verdeeld over meerdere partijen, en dat het hele gebouw van zacht water geniet.

Je bent huurder

Als huurder geniet je met een waterontharder van minder kalkaanslag in je waterkoker, in je wasmachine, op je glazen, … Maar ook van zachter haar en een minder droge huid.

Voor je huisbaas ligt dat natuurlijk anders, die heeft vaak alleen oog voor de kosten van de installatie, niet de voordelen die het met zich meebrengt. Je kan hem of haar overtuigen door aan te geven dat een waterontharder:

  • de levensduur van apparaten zoals een afwasmachine en boiler verlengt;
  • de werking van het sanitair op lange termijn waarborgt;
  • voor minder kalkaanslag op douchewanden en spoelbakken zorgt.

Wilt je huisbaas de kosten niet op zich nemen en wil jij dit doen, dien je nog steeds toestemming krijgen van je huisbaas. Voor de installatie wordt de waterleiding namelijk doorgeknipt, wat permanente gevolgen heeft voor het appartement.

Waar plaats je de waterontharder best?

De locatie van de waterontharder is cruciaal voor de efficiëntie ervan. De meest geschikte plaats is waar het water het appartement of het gebouw binnenkomt. Zo vroeg mogelijk in het proces dus.

Hoe gebeurt de installatie?

Bij de installatie van een waterontharder worden twee knippen gemaakt in de waterleiding, wordt de waterontharder ertussen geplaatst en aangesloten langs beide kanten. Belangrijk is dat er een afvoerleiding wordt voorzien, zodat het kalk dat uit het water wordt gefilterd  afgevoerd kan worden.

Kies voor de compacte waterontharder van Kinetico

Bij Kinetico hebben we een waterontharder ontwikkeld die perfect is voor een kleine woning zoals een appartement. De Premier Compact is een compacte waterontharder dat 24/24 zacht water biedt. Bovendien werkt het autonoom en dus niet op elektriciteit, wat nog meer flexibiliteit geeft voor de plaatsing ervan.

Ontdek hier alles over de Premier Compact.

Vraag jouw Kinetico waterontharder aan

Kijk er al naar uit om 24/24 te genieten van de voordelen van zacht water in jouw appartement? Laat dan nu een Premier Compact installeren. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat van jouw woning.