Wat is kalkaanslag?
Wat bepaalt de hardheid van water?
In leidingwater zitten calcium- en magnesiumdeeltjes. Wordt het water opgewarmd, dan vormt er zich kalk. Water met een hoog kalkgehalte noemt men ook wel hard water. Dit heeft heel wat nadelen. Wat zijn de risico’s van te veel kalk in het water en hoe kun je dit oplossen?
Invloed op heel je huis
We gebruiken dagelijks liters leidingwater: voor de badkamer, de keuken, de wasruimte, de verwarming, … Kortom, in het hele huis. In het water zitten calcium- en magnesiummineralen. Wordt het verwarmd, dan kan er kalkaanslag ontstaan. Wat zijn de risico’s van te veel kalk in water?
Voor je keuken
In de keuken bereid je de lekkerste gerechten, geniet je van een heerlijk tas koffie of thee en doe je met gemak de afwas. Kalk kan echter roet in het eten gooien. Die doffe kalklaag op je servies, bestek en glazen? Allesbehalve smakelijk! Er is bovendien veel meer schoonmaakmiddel nodig om dit schoon te krijgen. De vaatwasser heeft het hard te verduren en gaat snel stuk. Warmwaterkranen raken verstopt en zijn sneller aan vervanging toe. En je tas koffie of thee? Die giet je liever door de gootsteen.
Voor je badkamer
In de badkamer kom je tot rust en begin je fris aan je dag. Te veel kalk in het leidingwater kan het je minst favoriete ruimte maken. Want je verliest er veel tijd met poetsen. Je moet schrobben en meer schoonmaakmiddelen gebruiken om de douchewanden of tegels schoon te krijgen. De kranen en douchekoppen verstoppen snel waardoor je deze vaker moet ontkalken en op den duur moet vervangen.
Voor je wasruimte
Kalk brengt veel schade toe aan je wasmachine. De warmte-elementen worden aangetast waardoor de machine minder efficiënt werkt. Op den duur gaat hij kapot en moet hij hersteld of vervangen worden. Je moet meer wasproduct gebruiken want het is minder effectief voor vlekken. En je wasgoed is niet meer zacht, de vezels behouden minder lang hun soepelheid. Zo gaan je kleren, handdoeken en lakens sneller stuk.
Voor je verwarmingstoestellen en boilers
Kalkaanslag tast je verwarmingstoestellen aan. Hierdoor verliezen ze rendement en stijgt je energiefactuur. Wist je dat 1,6 mm kalkaanslag de energie-efficiëntie al met 15% vermindert? Je ketel moeten immers meer moeite doen om je ruimtes op te warmen. Zo gaat hij bovendien minder lang mee. Ook raken je leidingen snel verstopt. Gevolg: je betaalt hoge herstellings- of vervangingskosten.
Voor je lichaam
Douch je in hard water, dan vormen kalkkorreltjes een kalklaagje aan je haar. Hierdoor verliezen je haren hun natuurlijke glans. Douchen met hard water beschadigt ook het beschermende vetlaagje van je huid. Hierdoor voelt je huid al gauw droog aan.
Voor jou budget
Kalkaanslag is een aanslag op je budget. Elektrische apparaten, wasmachine, vaatwasser, boiler, verwarmingsketel, leidingen, kranen, waterkokers … alles gaat sneller stuk. Het zorgt voor extra herstellings- en vervangingskosten die je kunt voorkomen.
Voorkom de nadelen van kalk
Een waterontharder verwijdert calcium en magnesium uit hard leidingwater. De mineralen hechten zich aan de harsdeeltjes in het toestel dat de mineralen de vervangt door natrium ionen. Zo geniet je van heerlijk kalkvrij water, ben je van de nadelen van kalk verlost en bespaar je op heel wat kosten. Je hebt je handen weer vrij voor andere zaken en geniet van meer comfort.
Een waterontharder van Kinetico Aquacare
Kinetico Aquacare verlost je van de risico’s van te veel kalk in jouw water. Elke dag werken onze waterexperten aan oplossingen om betere waterbehandelingsproducten te ontwikkelen zodat gezinnen en bedrijven kunnen genieten van het beste water. Meer dan 45 jaren expertise en ervaring maken van Kinetico Aquacare een expert in waterbehandeling.
Kalk in je leidingwater?
Het leidingwater in België verschilt van streek tot streek. In sommige regio’s bevat het meer kalk dan in andere. Je kunt de hardheid van je leidingwater gemakkelijk ontdekken. Zo weet je of je risico loopt op de nadelen. Krijg een indicatie van de waterhardheid in jou gemeente of laat je water testen door een expert.
Wil je de risico’s van kalk in je water voorkomen? Vraag hieronder vrijblijvend advies op maat over waterontharders.