Wat zijn de risico’s van te veel kalk in het water?
Hoe hard is het water in mijn regio?
Ons drinkwater wordt goed gezuiverd door de waterzuiveringsstations voor het verdeeld wordt. Toch kan het kalkgehalte van het leidingwater van regio tot regio verschillen. Wat bepaalt de hardheid van water? Dat ontdek je hier.
Gezuiverd leidingwater
Het leidingwater in België wordt grondig gezuiverd en behandeld voordat het in onze woningen terecht komt. De kwaliteit wordt nauwlettend in de gaten gehouden zodat het water voldoet aan de hoogste waterzuiveringsnormen. Het resultaat is gezuiverd water dat onder andere ook natuurlijke mineralen bevat die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
Hard water?
Zit er veel kalk in het water, dan spreekt men van ‘hard water’. Bevat het weinig kalk, dan spreekt men van ‘zacht water’. In ons leidingwater zweven onder andere calcium- en magnesiumdeeltjes rond. Wordt het water opgewarmd, dan verbinden deze mineralen zich tot kalk. Het kalkgehalte wordt uitgedrukt in Franse graden f° (1 f°= 10 mg/l). Maar hoe komen die mineralen in ons water terecht?
Invloed van de bodem
Zoals je wellicht weet, was ons drinkwater ooit regen. Regen is van nature zacht, maar wanneer het in contact komt met de grond, kan het zacht blijven of hard worden. Dit is afhankelijk van de soort aardlagen waar het water doordringt. De hardheid van het water ontstaat dus via een natuurlijk proces en kan van regio tot regio verschillen.
Het ontstaan van hard water
Wanneer zacht regenwater in regio’s valt met poreuze stenen zoals kalksteen, kan de hardheid van het water veranderen. Het water dringt immers door deze steenlaag. Terwijl het door deze grondlaag sijpelt, neemt het kleine deeltjes magnesium en calcium met zich mee. Deze deeltjes blijven in het water zweven, ook tijdens het waterbehandelingsproces.
Het ontstaan van zacht water
In gebieden met niet-poreuze stenen zoals graniet, kan het regenwater niet door de steen sijpelen. Het glijdt gewoon langs de stenen af wanneer het naar rivieren of waterlopen stroomt. Zo blijft het water even zacht als toen het als regen uit de lucht viel.
Hardheid verschilt per regio
Hoe harder het water is dat bij jou thuis aangevoerd wordt, hoe meer last je van kalk hebt in het leidingwater bij je thuis. Hard water brengt immers heel wat nadelen met zich mee. Om zeker te zijn laat je best je water door een expert testen. Hij kan je meer informatie geven over de toestand van je water. In een moeite ontdekt je hoe je de gevolgen van kalk voorkomt.
Oplossing voor je kalkproblemen
Een waterontharder verlost je van de negatieve gevolgen van kalk in je leidingwater. De magnesium- en calciumdeeltjes in het water hechten zich aan de hars in de dubbele tank. Zo heb je 24 uur op 24 zacht water.
Waarom Kinetico Aquacare?
Elke dag werken de waterexperten van Kinetico Aquacare aan innovatieve oplossingen en efficiënte waterbehandelingsproducten zodat gezinnen en bedrijven kunnen genieten van het beste water. Meer dan 45 jaar expertise en ervaring maken van Kinetico Aquacare een expert in waterbehandeling.
Interesse in een waterontharder? Vraag hieronder vrijblijvend gratis advies op maat over waterontharders.