Kun je de hardheid van je water zelf meten?
Wat is het verschil tussen een teststrip en een zeeptest?
Ben je nieuwsgierig naar de hardheid van je water? Maak je je zorgen over het kalkgehalte in je leidingwater? Of wil je controleren of je waterontharder (nog) zijn werk doet? Dan kun je op verschillende manieren de hardheid van je water ontdekken.
Waterhardheid meten
Kalk in je leidingwater kan heel wat nadelen opleveren. Niet alleen is de witte aanslag vervelend, het brengt ook veel schade en hoge kosten met zich mee. Het is daarom een goed idee om de hardheid van je leidingwater te testen. Zo kun je bij hard water op zoek gaan naar de juiste oplossing voor jouw situatie.
Cijfers interpreteren
Waterhardheid wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid calcium- en magnesiummineralen in het water. Zitten er veel van deze mineralen in het water dan spreekt men van hard water. In België wordt de waterhardheid uitgedrukt in Franse graden (1° f = 10 mg kalk per liter). We hebben in ons land zacht (tot 7° f), gemiddeld hard (tussen 8 en 15° f), hard (tussen 16 en 30° f) en zeer hard water (meer dan 30° f). Hoe meet je dit?
Verschil van regio tot regio
De hardheid van het water verschilt van streek tot streek. Wil je weten wat de hardheid van je kraantjeswater is, dan kun je contact opnemen met je drinkwaterbedrijf. Die kan je meer info geven over de hardheid van het water in je gemeente. Vaak kun je de gegevens ook op het web terugvinden. Krijg een indicatie van de hardheid van je leidingwater.
Hardheid zelf meten
Je kunt de waterhardheid zelf testen met test-strips of indicatorvloeistof. De test-strips hou je enkele seconden in het water. De strip verkleurt en aan de hand van een kleurcode ontdek je het resultaat. Deze test geeft enkel een schatting. Met een druppeltest druppel je een speciale indicatorvloeistof in een staal water. Na een enkele druppels verkleurt het water. Aan de hand van het aantal druppels weet je de hardheid. Deze test is vrij nauwkeurig.
Gedetailleerd laten meten
Wil je zekerheid over de hardheid van het water bij jou thuis? Dan laat je het best grondig onderzoeken door een expert. Dit is gratis en vrijblijvend. Je krijgt dan ook een voorstel voor de juiste oplossing in jou situatie. Een hydraulische waterontharder met dubbele harstank is vaak het meest interessant. Hiermee geniet je 24 uur op 24 van zacht water en betaal je geen kosten voor elektriciteit.
Oplossing voor hard water
Kalk in je leidingwater zorgt voor problemen in heel je woning. Met een waterontharder pak je de oorzaak van kalkaanslag aan. Het toestel verwijdert calcium en magnesium uit je leidingwater. Deze mineralen hechten zich aan de harsen in de tanken en worden vervangen door natriumionen. Resultaat? Aangenaam zacht water.
Een waterontharder van Kinetico Aquacare
Kinetico Aquacare ontwikkelt waterbehandelingsproducten zodat gezinnen en bedrijven kunnen genieten van het beste water. Elke dag werken onze waterexperten aan betere waterbehandelingsproducten. Zo zijn we uitvinder van de hydraulische waterontharder met dubbele harstank. Hiermee heb je 24 uur op 24 zacht water zonder elektriciteitsverbruik! Meer dan 45 jaren expertise en ervaring maken ons expert in waterbehandeling.
Heb je hard water en interesse in een waterontharder? Neem hieronder vrijblijvend contact op voor gratis advies op maat.