Contact

Wat is het verschil tussen een waterfilter en een drinkwatersysteem?

Een waterfilter filtert de onzuiverheden uit uw leidingwater. Zo heeft u zuiver, kristalhelder water vrij van chloor- en metaalsmaken. Een waterfilter haalt geen kalk uit het water.

Een drinkwatersysteem gaat een stap verder. Hiermee heeft u altijd vers drinkwater, volledig aangepast aan uw behoefte. U tapt hiermee volledig gepersonaliseerd drinkwater. Zo bepaalt u de ideale temperatuur: gekoeld, op kamertemperatuur of aangenaam warm. Of kiest u uit plat of bruisend drinkwater. Ook kunt u de portiehoeveelheden voorprogrammeren. En wist u dat u sommige drinkwatersystemen kunt aansluiten op een bestaande tapinstallatie? Kortom, de mogelijkheden zijn uitgebreid.

Een waterfilter kiezen of een drinkwatersysteem?

Of u een waterfilter of drinkwatersysteem kiest, is afhankelijk van uw behoeftes. Een waterfilter filtert de onzuiverheden en met een drinkwatersysteem kunt u uw drinkwater volledig personaliseren. Kamertemperatuur, koud of aangenaam warm.

Wat is omgekeerde osmose?

Systemen met omgekeerde osmose, waaronder het drinkwatersysteem K5 Direct Flow, maken gebruik van een filtersysteem maar ze gebruiken nog extra behandelingsprocessen. Ze doen dus meer dan filteren. Er wordt een drukverschil veroorzaakt door een halfdoorlatend membraan. Hierdoor functioneert deze als filter. Het water wordt met een sterke kracht door de microscopische gaatjes geduwd. Hoeveel onzuiverheden er uit het water verwijderd worden is afhankelijk van de grootte van de stoffen, de lading en polariteit hiervan, het membraan en het oplosmiddel. Bij omgekeerde osmose zijn er geen zouten of chemicaliën nodig.

Omgekeerde osmose verschilt van filtering:

  1. de kleinste opgeloste onzuiverheden worden verwijderd , alleen H₂O blijft over
  2. het is een continu proces: het membraan wordt voortdurend schoongemaakt
  3. de druk op het membraan is groter
  4. de osmotische druk is verwaarloosbaar klein bij leidingwater

Waarom gebruiken mensen waterfilters?

Mensen gebruiken waterfilters om de kwaliteit en de smaak van hun water te verbeteren. Gefilterd drinkwater is namelijk beter, gezonder voor menselijke consumptie. Je kunt flessenwater gemakkelijk vervangen door gefilterd leidingwater.

Wat doen waterfilters?

Waterfilters halen onzuiverheden uit leidingwater en maken uw drinkwater vrij van chloor- en metaalsmaken. Verontreinigde stoffen die dit veroorzaken worden in een filter opgevangen en uit het systeem gespoeld.

Hoe werken waterfilters?

Een waterfilter kan aangesloten worden, daar waar het water de woning binnenkomt of waar het gebruikt zal worden zoals in de keuken. Dit is afhankelijk van de gebruikte technologie van het toestel.

Hoe weet u welke waterfilter het beste is?

Waterfilters bestaan in verschillende soorten en maten. Welke het beste is voor uw woning wordt bepaald door de kwaliteit van het leidingwater en uw bezorgdheid. Waterfilters verschillen afhankelijk van de stoffen die uit het water gefilterd worden, waar de filtering plaatsvindt, hoe het gefilterd wordt en hoe de filtering wordt afgewerkt. U kiest de filter die is afgestemd op uw behoeften.

Waar komt flessenwater vandaan?

Mooi voorgestelde bronnen op waterflessen zijn meestal niet realistisch. Het is moeilijk te zeggen waar het water uit flessen vandaan komt. De fabrikanten zijn niet verplicht om deze gegevens bekend te maken. Bronwater is meestal afkomstig van een ondergrondse waterlaag  en wordt dan vervoerd en verder behandeld. Mineraalwater wordt direct gebotteld als het uit de grond wordt gehaald en bevat een bepaald gehalte aan mineralen. Het water mag verder niet behandeld worden. Gezuiverd water is minimaal behandeld leidingwater.

Is flessenwater veiliger dan leidingwater?

Het voordeel van flessenwater is dat het consistent is van smaak en lijkt veiliger te zijn dan behandeld en onbehandeld leidingwater. Toch is dit vaak niet het geval. 25 procent van flessenwater is eigenlijk opnieuw verpakt kraanwater. Na een test, bij meer dan 1000 flessen water, bevatte 22 procent van het geteste drinkwater chemicaliën, bacteriën en arseen.

Hoeveel kost flessenwater?

Flessenwater is 150 keer duurder dan water gedronken van een drinkwatersysteem. Dit komt neer op een besparing van zo’n 350 euro per jaar, per gezin.

Wat is het alternatief voor flessenwater? 

Een goed, ecologisch alternatief voor flessenwater is gefilterd leidingwater. Zo beschikt u altijd over gezuiverd drinkwater van hoge kwaliteit. Dit is handig want u hoeft uw flessen niet meer te vervoeren en stockeren.

Is calcium in drinkwater noodzakelijk?

Voldoende calcium is belangrijk voor de gezondheid. Ons hele leven lang hebben wij calcium nodig, vooral om  ontkalking te compenseren, dat veroorzaakt wordt door het verouderingsproces. Opgeloste calciumzouten in drinkwater, worden slechts in zéér beperkte mate opgenomen door het menselijk organisme. Kalkrijk water voorziet maar voor een klein deel in de calciumbehoefte. Calcium dat door het menselijk lichaam wordt opgenomen, vindt men vooral in melk en haar afgeleide producten (boter, kaas, …) en in tal van voedingsmiddelen zoals gedroogde groenten en fruit, chocolade, vette vissoorten en zeevruchten, orgaanvlees en volkorenbrood. Calciumtekort door drinkwater wordt vastgesteld in streken met natuurlijk zacht water.

Hoe werkt een drinkwatersysteem optimaal?

Een drinkwatersysteem werkt optimaal dankzij een voorfilter, een drinkfilter en een drinkwatertoestel.

Voorfilter

Een voorfilter verwijdert grovere onzuiverheden zoals zand- en metaalresten uit het leidingwater. Zo gaat uw drinkwatersysteem langer mee want de drinkfilter wordt niet onnodig belast.

Drinkfilter

Een drinkfilter verwijdert microscopisch kleine onzuiverheden uit het drinkwater via een koolstoffilter. De onzuiverheden verdwijnen uit het water zonder (chemische) stoffen toe te voegen. De drinkfilter wordt onder het aanrecht geplaatst op de toevoer van koud water. Zo heeft u altijd plat drinkwater via uw eigen keukenkraan.

Drinkwatertoestel 

Met een drinkwatertoestel kunt u verschillende soorten drinkwater tappen: plat of bruisend water, op kamertemperatuur of gekoeld. Bovendien is het gemakkelijk geplaatst!

Een drinkwatersysteem met een waterontharder, een perfecte combinatie.

Een waterontharder onthard eerst het water. Een voorfilter verwijdert de grove onzuiverheden. Het zachte en gezuiverde drinkwater wordt nog beter gefilterd door een drinkfilter en/of drinkwatertoestel. U kunt nu lekker, zuiver water tappen!

Wat is het verschil tussen een drinkwatersysteem en een filterfles of -kan?

Filterkannen zijn populair maar ze filteren het water minder grondig dan een drinkwatersysteem. Een drinkwatersysteem sluit u aan op uw waterleiding. Hiermee filtert u dus automatisch het water dat uit uw huidige kraan stroomt. Sommige drinkwatersystemen zijn zo uitgebreid dat je ook de temperatuur kunt regelen en koolzuurgas kunt toevoegen. 

Wat is het verschil tussen een waterdispenser en een drinkwatersysteem?

Waterdispensers bestaan uit verwisselbare flessen met bronwater. Deze geproduceerde plastic flessen moeten geleverd worden. Een drinkwatersysteem sluit u aan op uw waterleidingkraan. Het filtert het leidingwater en u kunt eventueel uw water aanpassen naar smaak: kamertemperatuur of gekoeld, plat of bruisend. Een drinkwatersysteem is milieuvriendelijker.

Vrijblijvend advies op maat

Wilt u meer informatie en vrijblijvend advies
op maat over drinkwatersystemen?

Ja, ik wil advies op maat

Gratis nummer:

0800 22 002

Bel mij terug