Contact

Is onthard water corrosief?

Natuurlijk zacht water, van sommige granietstreken, is eerder agressief (1). Het vreet soms in (2). Dit zacht water moet je niet verwarren met onthard (“verzacht”) water! Zij verschillen namelijk in hun minerale samenstelling.

Natuurlijk zacht water bevat weinig kalk en opgeloste mineralen. Dit kan waterleidingen aantasten. Onthard water, oorspronkelijk hard water is rijk is aan mineralen. De ontharding verlaagt het calcium- en magnesiumgehalte en gaat zo kalkaanslag tegen, maar wijzigt de hoeveelheid opgeloste mineralen niet. Onthard water kan dus niet invreten. Het biedt de voordelen van zacht water, maar niet zijn eventuele nadelen.

Een “kalklaag”, beschermt leidingen niet tegen corrosie. Allereerst omdat deze kalklaag niet overal gelijk opgebouwd wordt in het leidingnetwerk. En er zijn heel wat andere vormen van corrosie die juist bevorderd worden door kalkaanslag. De invreting kan dus onder de kalkaanslag aan de gang zijn, zonder dat u het merkt.

(1) Agressiviteit: eigenschap van water om de kalk op te lossen waarmee het in aanraking komt. Dit is een gewone oplossingsreactie die ontstaat volgens de wetten van het chemische evenwicht. (2) Corrosief vermogen: eigenschap van water om metalen op te lossen. Het is een reactie van oxidereductie. De betrokken ionen (natrium, calcium of magnesium) komen bij deze reactie niet te pas.

Vraag een prijsofferte aan

Wilt u de kwaliteit van uw water verbeteren
met een waterontharder?

Ja, ik wil een offerte op maat

Gratis nummer:

0800 22 002

Bel mij terug