Contact

Welke soorten waterverzachters zijn er?

Een waterverzachter verlost u van kalk in uw leidingwater. Zo bespaart u op heel wat kosten. Maar welke type toestellen bestaan er zoal? Welke is het meest interessant voor u? Ontdek het hier.

Kalk, een vervelend goedje

Als u aan kalk denkt, denkt u waarschijnlijk aan het vervelende laagje kalkaanslag dat uw badkamer terroriseert. Maar wist u dat de gevolgen van hard water zich niet alleen beperken tot de badkamer? Uw hele woning krijgt er namelijk mee te maken. Uw wasmachine, vaatwasser, boiler, verwarming, leidingen, … worden aangetast en gaan na een tijd stuk. Zo betaalt u heel wat herstellings- en vervangingskosten. Met een waterverzachter voorkomt u deze problemen. Welke soorten toestellen zijn er zoal?

Voorfilter

Veel mensen denken dat een voorfilter hetzelfde is als een waterverzachter. Maar een voorfilter verwijdert geen kalk. Het zuivert uw leidingwater van grove onzuiverheden zoals zand, stofdeeltjes, algen, … De kwaliteit van het water verbetert dus wel maar de kalk blijft aanwezig.

Magnetische waterverzachter

Dit type waterverzachter creëert een magnetisch veld, de trillingen veranderen de structuur van het water. Hierdoor krijgt kalk geen kans om zich af te zetten. Het toestel verwijdert de kalk echter niet. We spreken dus eerder van een kalkwerend toestel. Of een magnetische waterverzachter echt werkt, is bovendien nooit bewezen.

Waterverzachter met ionenwisseling

Een waterverzachter met ionenwisseling heeft speciale harsen die kalk uit het water halen. Hard water stroomt door het toestel en de aanwezige calcium- en magnesiumdeeltjes hechten zich aan de harsen. Hierna stroomt zacht water uit de kraan. Na een tijd geraken de harsen verzadigd en moet het toestel regenereren. Hierbij wordt er een zoutoplossing door de verzachter gestuurd en laten de mineralen los. Die worden dan in de oplossing via de riolering afgevoerd.

Verwerkt veel of weinig

Waterverzachters bestaan zowel voor particulieren als voor professionelen. Huishoudelijke verzachters hebben vaak een inhoud tot maximaal 30 liter. Heb je een gezin van vier personen, dan is eentje van 10 liter meestal genoeg. Is je huishouden groter, dan raden we eentje van rond de 15 liter aan. Kleine ondernemingen kunnen een iets grotere waterverzachter gebruiken. Voor echte grootverbruikers zoals ziekenhuizen, kantoren, hotels, restaurants,… bestaan er industriële toestellen van 40 liter of meer.

Eén of twee harstanken

Waterverzachters met ionenwisseling hebben één of twee harstank(en). Heeft het toestel één tank, dan levert het tijdens het regenereren tijdelijk geen zacht water. Heeft het toestel twee harstanken, dan hebt u altijd zacht water. De ene tank regenereert terwijl de andere onthardt.

Elektronisch of hydraulisch bestuurd

Waterverzachters verschillen ook in besturingssystemen. Een hydraulische, dus mechanische waterontharder, is de beste optie. Het regenereert wanneer er een bepaalde hoeveelheid water is afgenomen. De mobiele delen bewegen volautomatisch. Omdat het geen elektriciteit gebruikt, maar waterdruk, bespaart u op energiekosten. Een elektronisch toestel werkt op elektriciteit en spoelt op vaste tijdstippen. Het heeft een printplaat, motor, software, snoer, … waardoor de aanschaf van het toestel duurder is.

De beste keuze

Een niet- elektrische waterverzachter met ionenwisseling en dubbele harstank brengt alle positieve eigenschappen bij elkaar. U hebt 24 uur op 24 zacht water ter beschikking, betaalt geen extra elektriciteitskosten en vermijdt de negatieve gevolgen van kalk in uw water.

Een waterverzachter van Kinetico - Aquacare

Elke dag werken onze waterexperten aan oplossingen om betere waterbehandelings-producten te ontwikkelen. Kinetico- Aquacare is de uitvinder van de niet-elektrische waterontharder met ionenwisseling via een dubbele harstank. Zo genieten onze particuliere en professionele klanten 24 uur op 24 van zacht water. Met meer dan 45 jaren kennis en ervaring kunnen we ons gerust experts in waterbehandeling noemen.

Advies nodig bij het kiezen van een waterverzachter? Vul het formulier hieronder in voor gratis advies op maat.

Vraag een prijsofferte aan

Wilt u de kwaliteit van uw water verbeteren met een waterontharder? Vraag hier vrijblijvend uw persoonlijke offerte aan. Wij gebruiken deze gegevens uitsluitend voor de offerte en om u verder te informeren.

Vul hieronder uw gegevens in:

Of bel het gratis nummer 0800 22 002