Contact

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder is dé oplossing voor hard leidingwater. Het bespaart u van de nadelige gevolgen van kalk en bijhorende kosten. Maar hoe werkt een waterontharder precies? Dat ontdekt u hier.

Kalk in uw water

Te veel kalk in het water noemt men ook wel hard water. Wordt dit water opgewarmd, dan vormen de aanwezige mineralen calcium en magnesium samen kalkaanslag. Dit kan heel wat schade in uw huis aanrichten waardoor u geld, tijd en energie verspilt. Zo moet u bijvoorbeeld lang schrobben om de witte aanslag van uw tegels, kranen, douchekoppen te verwijderen. En betaalt u heel wat  herstellings- en vervangingskosten voor uw toestellen, leidingen, wasmachines, vaatwassers, boilers, wasgoed, …

Waterontharder

U kunt de problemen met hard water vermijden en zo jaarlijks 650 euro* uitsparen. Een waterontharder is de enige bewezen oplossing om kalk uit water te verwijderen. Waterontharders gebruiken een proces dat ionenuitwisseling noemt. Het toestel haalt de mineralen calcium en magnesium uit uw water en dus uit uw hele huis. Hierdoor wordt uw water aangenaam zacht.

*Naar een studie van Aqua Belgica

Werking waterontharder

Hard leidingwater stroomt door de ontharder. In het water zitten calcium- en magnesiumionen (kalk) die worden aangetrokken door de harsdeeltjes en zo uit het water gehaald worden. Het zacht water dat overblijft stroomt naar uw woning. Klaar voor gebruik!
 

(Klik op de afbeelding om te vergroten.)

Verzadigde harsdeeltjes

Na een tijdje raakt de hars in de tank(en) verzadigd. Deze moeten terug gereinigd worden om verder hard water te verzachten. Hiervoor wordt het zout gebruikt dat u regelmatig moet bijvullen. Een zoutoplossing maakt de calcium en magnesium los van de harsen. Het spoelt door de ontharder en wordt samen met kalk naar de riolering afgevoerd. Dit proces heet regeneratie en komt regelmatig terug. Wanneer er precies geregenereerd moet worden is afhankelijk van het toestel.

Enkele of dubbele harstank

Een waterontharder met enkele harstank onthard uw leidingwater met behulp van harsdeeltjes. Na een tijdje zijn de harsdeeltjes verzadigd en moet er geregenereerd worden. Tijdens dit proces hebt u een tijdje geen zacht water meer. Met een dubbele harstank hebt u 24 uur op 24 zacht water wat uw verbruik ook is. Wanneer een van de twee tanken verzadigd is en moet regenereren, wordt er overgeschakeld naar de andere tank. Enzovoort.

Elektrisch of niet?

Waterontharders kunnen elektrisch of hydraulisch bestuurd worden. Hydraulische ontharders werken volautomatisch door middel van waterkracht en verbruiken dus geen elektriciteit. Hierdoor heeft het lage werkingskosten. Een besparing die mooi meegenomen is.

Kinetico - Aquacare ontharder

Kinetico- Aquacare is de bedenker van de niet-elektrische waterontharder met dubbele watertank. Dit design zorgt ervoor dat u 24 uur op 24 heerlijk zacht water in huis hebt. Meer dan 45 jaren kennis en ervaring maken ons experts in waterbehandeling. We ontwikkelen waterbehandelingsproducten zodat gezinnen en bedrijven kunnen genieten van het beste water. Elke dag werken onze waterexperten aan betere waterbehandelingsproducten.

Interesse in een waterontharder? Vraag hieronder vrijblijvend gratis advies op maat aan.

Vraag een prijsofferte aan

Wilt u de kwaliteit van uw water verbeteren met een waterontharder? Vraag hier vrijblijvend uw persoonlijke offerte aan. Wij gebruiken deze gegevens uitsluitend voor de offerte en om u verder te informeren.

Vul hieronder uw gegevens in:

Of bel het gratis nummer 0800 22 002