50 jaar Kinetico

Speciale actie

speciale actie

Gratis drinkwatersysteem

bij bestelling waterontharder

Profiteren van deze actie? Vraag hier meer info aan.

Overslaan en naar de inhoud gaan

Waterontharder: welke kosten heb je na de aankoop van je toestel?

Een waterontharder is een slimme investering. Dankzij het zachte water bespaar je zo’n 650 euro per jaar. Het aanbod waterontharders is enorm. In je zoektocht naar een kwaliteitsvol toestel let je op verschillende factoren, waaronder de prijs. Maar hou je ook rekening met de kosten na je aankoop? Ook dat neemt je best in overweging. We zetten ze voor je even op een rijtje.

Bespaar met een waterontharder

Denk je eraan om een waterontharder aanschaffen? Een goed idee, want hiermee kun je je hard water behandelen en de negatieve gevolgen ervan voorkomen. Het toestel haalt de kalk uit je leidingwater en voorkomt dat het schade toebrengt aan je woning (toestellen, verwarming, boiler, leidingen, … ) en gezin. Met een waterontharder kun je jaarlijks zo’n 650 euro besparen*.

(*uit een onderzoek van AquaBelgica)

Aankoop waterontharder

Bij de aankoop van je waterontharder kijkt je natuurlijk ook naar de prijs. Vergelijken is slim. Want een kwaliteitsvolle waterontharder kost gemiddeld al gauw zo’n paar duizend euro. Maar de ene waterontharder is de andere niet. Lees welke factoren de prijs van een waterontharder bepalen. Zo vind je makkelijker het geschikte toestel. Een basismodel waterontharder op waterdruk kost je (zonder plaatsing) vaak minder dan een toestel op elektriciteit. Wil je een waterontharder op maat vinden? Ontdek het aanbod waterontharders en neem contact op voor gratis advies op maat.

kosten na aankoop waterontharder

Extra kosten waterontharder

Een waterontharder gespot, gekocht en klaar is Kees? Niet helemaal… Natuurlijk is het verstandig om een waterontharder te kopen die past binnen je budget. Maar het blijft een investering voor lange termijn. En dus zijn er naast de kosten van het toestel nog andere factoren die je moet meerekenen. Aankopen die weliswaar de levensduur van je toestel verlengen, maar misschien ook je keuze van een waterontharder kunnen beïnvloeden.

Installatiekost

Bestel je een Kinetico Aquacare waterontharder dan komt een van de techniekers het toestel bij jou thuis installeren. De installatie gebeurt volgens de regels van de kunst, samen met een controle van de werking van het toestel en de uitleg over het correct gebruik ervan.

Elektriciteitskosten

Er bestaan waterontharders die op elektriciteit werken. Met de stijgende energieprijzen in het achterhoofd is dit misschien niet de beste keuze. Zeker als je weet dat er ook waterontharders zijn die géén elektriciteit verbruiken en dus voordeliger zijn. Hydraulische waterontharders werken doormiddel van waterkracht. Zo’n mechanische waterontharder is meestal goedkoper dan een elektrisch exemplaar. Ook wat onderhoudskosten betreft is een elektrische waterontharder ook  duurder. Kom te weten hoe een volume gestuurde, mechanische waterontharder werkt en ontdek het aanbod niet-elektrische waterontharders.

Kosten waterverbruik

Een waterontharder maakt je leidingwater aangenaam zacht. Hierdoor zal je merken dat je voor bepaalde klussen minder water verbruikt om iets schoon te krijgen bijvoorbeeld bij het poetsen, de was en de vaat doen, …  De waterrekening zal je natuurlijk wel moeten blijven betalen. Hoeveel water je gezin verbruikt zal hier natuurlijk zijn weerslag op hebben. Het gemiddeld kraanwaterverbruik van een gemiddeld gezin (2,3 personen) bedraagt in 2021 74 m³ per jaar ofwel 89 liter per persoon per dag*. Je waterontharder zal water verbruiken om te regenereren. Dit is iets om rekening mee te houden, want het ene toestel verbruikt hiervoor meer water dan het andere.

*Bron: Vlaamse Milieu Maatschappij

Zoutverbruik  

Een waterontharder met harstank(en) haalt kalk uit het water en gebruikt regeneratiezout om te regenereren. Tijdens dit proces wordt er een zoutoplossing in het toestel gestuurd om de met kalk verzadigde harsen terug schoon te spoelen. Na een tijdje geraakt het regeneratiezout op en moet dit terug bijgevuld worden in het toestel. Check dus ook even het zoutverbruik van je (toekomstige) waterontharder. Dit zout koop je makkelijk in de Kinetico Aquacare webshop in de vorm van blokken of pastilles, ontdek daar onze prijzen. Hoeveel je uiteindelijk betaalt aan regeneratiezout is afhankelijk van het zoutverbruik van je toestel, de grootte van je gezin en de prijs van het zout.

Onderhoudskosten

Wil je lang van zacht water, een optimale werking van je waterontharder en de bijhorende voordelen genieten? Dan is het belangrijk dat je je toestel jaarlijks laat onderhouden. Hiervoor nemen we contact met je op. Daarna plan je wanneer het onderhoud het best zal plaatsvinden. Een van de techniekers komt dan langs, controleert, reinigt en desinfecteert je toestel. Ontdek meer over de diensten en neem bij vragen contact met ons op.

Benieuwd naar de geschikte waterontharder voor jouw gezin? Neem contact op met een waterexpert voor gratis advies en een prijsofferte op maat.