Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is kalkaanslag?

Kalk, calcium of calciumcarbonaat is een mineraal dat voorkomt in water. Zit er veel kalk in het leidingwater, dan kan er kalkaanslag ontstaan. Kalkaanslag verkort de levensduur van je toestellen en jaagt je energiefactuur de hoogte in. Ontdek hoe je kalkaanslag vermijdt en zo geld bespaart.

Mineralen in het water

Zit er bij je thuis een ontsierend wit laagje op de badkamerkraan? Dat is kalkaanslag. Maar wat is dit goedje precies, en hoe ontstaat het? Kalkaanslag is een gevolg van hard water. Regenwater is van nature zacht als het uit de lucht valt. Maar zodra het de grond bereikt, passeert het vele soorten stenen zoals krijt en kalksteen. Hier pikt het calcium- en magnesiummineralen op. Die werken samen en maken het water hard.

Hardnekkige aanslag

Zodra je dit harde water thuis verwarmt, in een apparaat of via je verwarmingssysteem, veranderen de mineralen in kalkaanslag. Ze klampen zich vast waar dat lukt. Denk aan de badkamerkraan, de wasmachine, de waterkoker of de boiler voor het warme water. Hoe meer kalkzouten er in het water zitten, hoe harder het water is en hoe sneller kalkaanslag ontstaat. Ontdek de hardheid van het water in jouw regio.

Wit laagje

Kalkaanslag blijft niet onopgemerkt: je kranen in badkamer en de keuken verliezen hun glans, je glazen douchewand wordt minder transparant en je tegels slaan wit uit. Na een tijdje zal het water minder vlot uit je kranen of douchekop stromen. Aanvankelijk zie je een witte waas, maar de aanslag zal zich geleidelijk ophopen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de aanslag te verwijderen.  

Aanslag op je budget

Waarom kalkaanslag vermijden? Kalkaanslag ziet er niet alleen vies uit, het maakt je apparaten stuk en het zorgt voor een hogere energiefactuur. Met een waterontharder voorkom je kalkaanslag. Waterontharders filteren de kalk uit het water, het water is dan lekker zacht. Dat extra comfort went snel.

Snel terugverdiend

Een waterontharder is in meerdere opzichten een slimme investering. De kostprijs van je waterontharder is in minder dan 2 jaar terugverdiend. Hoe dat kan? Je toestellen (boilers, (af)wasmachines …) en sanitair gaan langer mee en je verwarmingselementen verbruiken minder energie. Zo vermijd je nodeloze kosten voor energie, herstellingen en vervangingen. Ook hebt je minder schoonmaakproducten nodig.

Waarom Kinetico Aquacare?

Kinetico Aquacare maakt deel uit van Kinetico Inc., een Amerikaanse producent van - en marktleider in - waterbehandelingsapparatuur. Als waterexpert ontwikkelt het de meest innovatieve producten zodat gezinnen en bedrijven toegang hebben tot het beste water. De waterontharders van Kinetico Aquacare hebben een dubbele harstank. Daarmee geniet je, net als miljoenen andere klanten, 24 uur op 24 van zacht water. Zonder elektriciteit of timer.

Interesse in een waterontharder en hoe je kunt besparen? Vraag hieronder een gratis afspraak aan. Een Kinetico Aquacare expert onderzoekt de situatie bij jou thuis en stelt je vrijblijvend de beste oplossing voor.